Recep Şahan'ın, 08.01.2021 Cuma günü "Manevi Bağışıklık Sistemi TAKVA" Konusunu anlattı.
Vakfıkebir İlçe Müftüsü Recep Şahan'ın, 08.01.2021 Cuma günü Vakfıkebir Merkez Eski Camiide yaptığı "Manevi Bağışıklık Sistemi TAKVA" Konusunu anlattı.
Müftü Şahan'ın, cuma vaazından notlar:
Kur’an hayat kitabıdır. Bu manada Kur’an hayatta olanların kitabıdır…
Kur’an hayata dokunur..
Kur’an hayata okunur…
KUR’AN'IN MAKSADI MUTTAKİ-TAKVALI İNSAN YETİŞTİRMEKTİR...
KURAN bir mekteptir.
Kur’an mektebinin kuruluş amaçlarından biri genelde insanları tevhit inancına, özelde Müslümanları takva denen şahsiyet olgunluğuna ulaştırmaktır.
TAKVA NEDİR?
Takva, sözlükte “korumak, korunmak, sakınmak, saygı göstermek, dindar olmak, itaat etmek, korkmak, çekinmek” anlamlarındaki «vikaye» den türemiştir.
Seyyid Şerîf el-Cürcânî; Allah’a itaat ederek azabından sakınmaktır, bu da ceza almayı haklı kılan davranışlardan nefsi korumak suretiyle gerçekleşir” şeklinde tarif eder.
Türevleri ve fiil şekilleri ile birlikte Kur’ân-ı Kerîm’de 285 yerde geçmektedir.
Takva, kul olarak Allah’a karşı maddi ve manevi bakımdan sorumluluklarımız olduğunu bilerek yaşamaktır.
Takva, Rabbimizin emirlerine itaat edip O’nun hoşnutluğunu kazanmaktır.
Elbette “Günahlardan korunma, korunaklı olma” anlamı var..
Ancak takva, bundan öte rabbimizin fıtrat hamurumuza yerleştirdiği DUYARLI OLMA-SORUMLULUK BİLİNCİNE SAHİP OLMA eylemidir.
Duyarlı olmak zorundayız. Muttaki olmak duyarlı olmaktır..
Nitekim; "İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın: Allah’a karşı sorumluluğunuzu unutmayın! İyi bilin ki Allah azabı şiddetli olandır.” (Maide 5/2)
TAKVA ELBİSESİ
Kur’an takva elbisesinden bahseder.
وَلِبَاسُ التَّقْوَىَ ذَلِكَ خَيْرٌ.…
“..Takva elbisesi, o daha değerlidir”.(A’raf 7/26)
Maddi elbise bedeni örter. Bu herkes içindir... Müslüman'ın bunlardan farkı ise bir de iç elbisesi denen takva elbisesine sahip olması ve onu giymesidir.
Bu elbiseyi anlatmak için şöyle bir açıklama yapabiliriz: Takva elbisesi, bir bilinçtir, yani hayâ ve iffet duygusunun bilince dönüşmesidir.
Takva elbisen yoksa maddi elbise seni örtmez.. süsler sadece..
Takva elbisen yoksa “giyinik çıplak” olursun.
TAKVA VARSA İBADET VARDIR
İbadet Takva duygusuyla yapılıyorsa makbuldür.Takva duygusu ile yapılmayan eylemler ibadet sayılmaz.
“Ve onlara Adem'in iki oğlunun kıssasını gerçek bir amaca matuf olarak anlat: Hani, ikisi de birer kurban sunmuşlardı ve birinden kabul edildiği halde diğerinden kabul edilmemişti! (Bunun üzerine) O (diğerine) demişti ki: "Çaresi yok, seni öldüreceğim!" (Öteki) cevap vermişti: "Allah, yalnızca sorumlu davrananların kurbanını kabul eder!” (Maide, 5/27)
“Allaha karşı sorumluluk bilincine sahip olan kimseler, içlerinde Şeytanın esinlediği karanlık bir kuruntu uyanacak olsa (Onu anıp) akıllarını başlarına toplarlar ve hemen (olup biteni) açık bir biçimde kavramaya başlarlar" (Araf , 7/201)
Aklını kullanamayan, düşünemeyen Müslüman, takva gıdasını elde edemez.
1- Gayba iman edenler, 2- Namazlarını dosdoğru kılanlar, 3- İnfak edenler, 4- Kitaplara iman edenler, 5- Ahirete kesin kes inananlar
“Onlar ki bollukta da darlıkta da infak ederler; öfkelerini kontrol altında tutarlar ve insanların hatalarını bağışlarlar; zira Allah iyilik edenleri sever.” (Al-i İmran: 134)
Takva Ve Fücur
Kur’an takva’nın zıddı olarak fucur’u kullanır. Bu bağlamda;
TAKVA: “sorumlu davranış”,
FÜCUR: “sorumsuz davranış” anlamına gelir.
İnsan içine yaratılıştan ekilmiş bu iki tohumdan hangisine bakar, hangisini sularsa, o büyür.
İçindeki “takva tohumunu” sulayan insan, cennetini sulamış, cennetini büyütmüş olur.
İçindeki “fücur tohumunu” sulayan insan, cehennemini sulamış, onu büyütmüş olur.
Yani nihai tahlilde kendi elleriyle seçtiği akıbet kendisini bulur.
فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَا “İnsan benliği ve onun yaratılış amacına uygun biçimlenişi şahit olsun! Ve nihayet insan benliğine iyiyi ve kötüyü tanıyıp sorumsuz ve sorumlu davranma yeteneğini yerleştiren şahit olsun…” (Şems 91/ 8)
Eğer insan sorumluluğu tercih ederse, Allah da ona tercihini kolaylaştırır. Yani bir tür takva’yı tercih etmek Allah’ı tercih etmektir. Allah da kendisini tercih edeni tercih eder: وَمَنْ يَتَّقِ اللّٰهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا “Kim Allah bilinciyle hareket ederse O onun için bir kapı açar.” (Talak 65/2).
TAKVA MANEVİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİDİR
Yüce Allah, insanın biyolojik yapısına, dışarıdan gelecek mikroplara karşı bir savunma mekanizması koymuştur.
Tıpta buna "bağışıklık sistemi" denilmektedir. Vücuda giren mikropları yok etme özelliğine sahip olan bu sistem, bazen yeterli düzeyde savunma yapamayınca, vücut hastalanır.
İşte takva da manevi bünyemizin bağışıklık sistemidir. Bünyeyi manevi hastalıklardan korur..
Takvanın merkezi KALPdir.Kalp aynı zamanda beden ülkesinin BAŞKENTİ dir. Kalp takvaya bürününce,manevi bünyeye girmesi muhtemel zararlıları-günahları bünyeye sokmayacaktır
Misal: Takvalı kalbe sahip kişinin terazisi eksik tartmayacaktır…
Kişiyi takvaya, yani “sorumluluk bilincine” erdirmeyen bir ibadet, amacına ulaşmamış demektir.
Amacına ulaşmayan her ibadet, mazrufu/mektubu olmayan zarfa benzer. Zarf var ama içinde mektup yok.. Ne hazin bir durum..
Takva sevginin zirvesidir. Zira takva, kişinin sevdiğine karşı kendisini sorumlu hissetmesidir. Seviyorum deyip de sevgisine ve sevdiğine karşı sorumluluk hissetmeyenler, gerçekte sevmiş sayılmazlar. Hatta sevgilerine ihanet etmiş sayılırlar.
Bir Hadis ile tamamlayalım:
“Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Bilerek veya bilmeyerek bir kötülük işlersen peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. Bir de insanlara güzel ahlâkla davran!” (Tirmizî, Birr, 55.)